ЛЮБОПИТНО

Microsoft представи сгъваеми смартфон и таблет с двоен екран

Microsoft Surface Neo
Първоначално устройствата ще бъдат достъпни само за програмисти, които разработват или тестват мобилни приложения.

Microsoft се връща на пазара на мобилни устройства със сгъваеми смартфон и таблет с двоен екран и операционна система Android, които се очаква да излязат на пазара догодина.

Компанията представи смартфона Surface Duo като част от нова линия компютри Surface. По-рано Microsoft се отказа от смартфоните след хладния прием на собствената му операционна система и злополучното придобиване на Nokia.

Чрез устройствата Duo могат да се правят телефонни обаждания, посочи компанията, макар да се въздържа да го нарече „телефон“.

Таблетът Surface Neo има подобен външен вид, но е по-голям и от него не могат да се правят обаждания.

Двете устройства имат по два екрана, свързани с еластична връзка и могат да се сгъват като лаптоп. На екраните могат да бъдат показвани различни приложения едно до друго или едно приложение, което да заеме и двата дисплея. Технологията не е толкова амбициозна като сгъваемите екрани на Samsung и други производители, някои от които срещнаха технически затруднения.

Microsoft Surface Duo

Сгънат, Surface Duo е с големина на голям смартфон с два 5,6-инчови екрана. Surface Neo, в „компактната“ си форма, по големина е близо до малък таблет като iPad Mini или Amazon Fire.

Първоначално устройствата ще бъдат достъпни само за програмисти, които разработват или тестват мобилни приложения. Майкрософт планира да ги пусне в продажба за сезона нa коледните покупки през 2020 г. и засега не дава насоки за цената.

По-скоро на пазара ще излязат Surface Earbuds, с които компанията се присъединява към производителите на безжични слушалки. Те ще струват 249 долара.

На събитие, което се проведе вчера в Ню Йорк, Майкрософт представи и два нови таблета Surface Pro. Surface Pro X)ще има 13-инчов екран вместо 12-инчовия на по-старите модели. Той обаче ще бъде с приблизително същата големина благодарение на по-малката рамка.