НОВИНИ

Air France пак се готви да стачкува

Автор TVOETO RADIO

Десет синдиката от френската авиокомпания Ер Франс (Air France) призовават за стачка на 22 февруари с искане да бъдат повишени заплатите на всички служители с 6 процента през 2018 година, за да компенсира липсата на индексация спрямо инфлацията от последните шест години.

Три синдиката на пилотите, два на стюардесите и стюардите и пет профсъюзни организации на наземния персонал се противопоставят на споразумението, подписано от два синдиката, представляващи 31,3 на сто от гласовете на персонала, предвиждащо увеличение на възнагражденията с 1 процент на два етапа през 2018 година.

Десетте синдиката, автори на стачния призив, представляват 52,6 процента от гласовете на служителите и възнамеряват да се възползват от правото си да блокират това споразумение.

Последното увеличение на заплатите на всички служители е било през 2011 година, припомнят синдикатите.

Ръководството на Ер Франс възнамерява да приложи едностранно мерките от споразумението, предвиждащи увеличение на заплатите с 0,6 процента от 1 април и с 0,4 процента от 1 октомври за всички служители, както и индивидуални увеличения (премии, издигане в длъжност, прослужено време) от 1,4 на сто за наземните служители, плюс актуализиране на обезщетенията за преместване на друга работа.

За автора

TVOETO RADIO

rosen@tvoetoradio.net

Leave a Comment