ЛЮБОПИТНО

„Формата на водата“ с Оскар за филм на годината

В „Долби тиътър“ Американската филмова академия проведе 90-тата церемония по раздаване на наградите „Оскар“. Водещ бе Джими Кимъл, който води наградите и миналата година.

Най-добър филм на годината стана „Формата на водата“ на Гилермо Дел Торо, който взе статуетки още за режисура, филмова музика и сценография. С най-престижните актьорски отличия си тръгнаха Франсис Макдорманд за „Три билборда извън града“ и Гари Олдман за ролята си на Чърчил в „Най-мрачният час“.

Наградите се определят чрез тайно гласуване от всички членове на Академията. Всички заедно гласуват за най-добър филм, а в останалите категории се зачитат само гласовете на представителите на съответната гилдия.

Тази година статуетката „Оскар“ за най-добър филм взе „Формата на водата“. С това филмът взе общо четири статуетки на церемонията.

Джоди Фостър и Дженифър Лорънс излязоха, за да обявят номинациите за най-добра актриса. Статуетката отиде в Франсис Макдорманд за „Три билборда извън града“. Наградата е втора за Макдорманд след „Фарго“.

Наградата за най-добър актьор в главна роля отиде при Гари Олдман за ролята си на Чърчил в „Най-мрачният час“.

Ема Стоун обяви номинациите за режисура. Статуетката отиде в Гилермо Дел Торо за „Формата на водата“. Това е третата награда за лентата от началото на церемонията до момента.

Призът за най-добра оригинална песен отиде в „Мексико“ за „Запомни ме“ – тема от филма „Тайната на Коко“.

Александре Десплат получи награда за най-добра филмова музика за „Формата на водата“. Статуетката е втора за филма тази вечер.

Сандра Бълок обяви наградата за операторско майсторство. Заслужено тя отиде при Роджър Дикенс за „Блейд Рънър: 2049“.

Никол Кидман обяви номинираните за най-добър оригинален сценарий. Статуетката отиде при Джордан Пийл за „Бягай“.

Наградата за най-добър адаптиран сценарий получи Джеймс Айвъри за „Назови ме с твоето ие“. Преди „Оскар“-ите Айвъри получи и награда БАФТА за лентата.

Връчен бе и призът за най-добър късометражен игрален филм. „Оскар“ в тази категория получи „Дете на тишината“, разказващ за глухо четиригодишно момиченце, чиито родители се опитват да блокират образованието му.

Наградата за най-добър късометражен документален филм взе „Раят е задръстване на 405-а“.

Носителят на „Оскар“ Матю Макконъхи обяви наградата за най-добър филмов монтаж. Тя отиде при Лий Смит за „Дюнкерк“. Филмът получава втора статуетка тази вечер.

„Оскар“ за визуални ефекти получи „Блейд Рънър: 2049“.

Наградата за най-добър пълнометражен анимационен филм получи „Тайната на Коко“. Това е поредна статуетка за Pixar, които в последните години са абонирани за „Оскар“-ите.

Наградата за най-добър късометражен анимационен филм бе представена от трима актьори от „Междузвездни войни“ и дроида ВВ-8. Марк Хамил обяви, че статуетката отива в „Скъпи баскетбол“ на Глен Кийн и легендарния Коби Брайънт.

Връчена бе и наградата за най-добра актриса в поддържаща роля. Призът грабна Алисън Джейни.

Статуетката „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм отиде при „Фантастична жена“ от Чили.

„Оскар“ за пълнометражен документален филм получи „Икар“ на Брайън Фогел и Дан Когъл. Лентата разказва за разкриването на огромния допинг скандал в руския спорт.

Наградата за костюми отиде при Марк Бриджис за „Невидима нишка“.

Първата статуетка за вечерта грабна Сам Рокуел за „Три билборда извън града“. Статуетката за поддържаща мъжка роля е поредната на Рокуел след отличието от „Златен Глобус“.