ЛЮБОПИТНО

Пуснаха стрийминг платформата Disney+ безплатно в Холандия

Без реклама, без постери – стрийминг платформата Disney+ тръгна изненадващо в Холандия цели два месеца преди официалната си „премиера“ в Щатите.

Ходът се дължи на желанието на продуцентския гигант „Дисни“ да изпробва услугата си, която към момента се котира безплатно в страната.

Според експерти, Холандия е избрана заради големия процент от жители, които използват интернет, съответно биха имали достъп до платформата. Той се равнява на 98%, като за сравнение в САЩ гравитира около 82 на сто.

Въпреки че Disney+ функционира в държавата, нито една от новите продукции, с които компанията привлича зрители към сайта, не е достъпна. Експерти определят пускането на платформата като тестване на нейна „бета версия“ с обяснението, че гражданите в страната са свикнали да плащат за съдържание онлайн. 3 милиона, например, са абонатите на Netflix, които разположиха европейския си офис именно в Холандия. Още 1 милион допълнително зрители пък има основният конкурент на компанията на тази територия – Videoland.

Всички, които са се абонирали за безплатната „бета“ версия на Disney+, автоматично ще бъдат прехвърлени към платен план (срещу 6,99 долара на месец) при официалното й стартиране. Това ще се случи на 12 ноември, когато платформата ще бъде активна едва в няколко държави – Холандия, САЩ и Канада. Седмица по-късно ще е достъпна и в Австралия, и Нова Зеландия.