ПОЛЕЗНО

От 20-ти октомври по-евтини карти за транспорт във Варна

Месечната абонаментна карта за една линия вече ще струва 35 лв., а карта за всички линии – 50 лв. на месец вместо досегашните 130 лева.

От 20 октомври ученици, студенти, пенсионери и инвалиди ще пътуват по-евтино в градския транспорт във Варна.

Според промените право на ползване на градския транспорт на преференциални цени ще имат ученици, студенти, пенсионери, лица с трайни увреждания и техните придружители.

Месечната абонаментна карта за една линия вече ще струва 35 лв., а карта за всички линии – 50 лв. на месец вместо досегашните 130 лева. По-изгодно ще е и пътуването с тримесечни карти. С промените в наредбата те ще са на цени от 90 лв. за една линия и 135 лв. – за всички линии.

От новите условия, освен гражданите в пенсионна възраст – хора на 65 и повече години, от намалението ще се възползват и учащи се и лица с трайни увреждания и техните придружители.

Пенсионерите вече ще заплащат по 2 лв. месечно за една вътрешноградска линия и по 8 лв. за всички вътрешноградски. Срещу 15 лв. на месец учащите се ще могат да използват всички линии в чертите на града, това се отнася и до ученици, които пътуват от малките населени места.

Месечните карти за хората с увреждания за всички линии ще са от 8 до 25 лв. За степен на увреждане от 50% до 70% Наредбата определя цена на карта 25 лв., от 71% до 90% ще заплащат 15 лв., а лица с увреждания над 91% – 8 лв.
Придружителите на тези лица могат да използват месечни карти за всички линии на стойност 15 лв. Безплатна абонаментна карта е предвидена за лица под 18 години с трайни увреждания от 50% до 100%.

Наредбата дава възможност карти за два или повече месеца да бъдат закупувани предварително.