НОВИНИ

В Гърция започна 24-часова стачка на работещите в транспортa

Към стачката е възможно да се присъединят и други служители от обществената сфера, които нямат пряко отношение към пребиваващите в Гърция туристи.

Протестът е организиран от профсъюзите в частния сектор. Няма да се движат кораби и фериботи, метрото и влаковете.

В Атина в определени часови пояси ще се движат автобусите и тролеите. Българското външно министерство излезе с предупреждение към сънародниците ни в страната да не разчитат на обществения транспорт в Гърция. Към стачката се присъединят учители, университетски преподаватели, банкови служители и журналисти.

Днес по радиото и телевизията няма да се излъчват новини, ще бъдат спрени и изданията на вестниците. В центъра на Атина се подготвят демонстрации на синдикати.

От пресцентъра на Министерството на външните работи съобщиха, че тя ще засегне транспортните средства, включително кораби и фериботи, железница, метро и трамвайната мрежа. Част от автобусите и тролейбусите на градския транспорт в Атина ще работят от 09.00 часа до 21.00 часа.

Към стачката е възможно да се присъединят и други служители от обществената сфера, които нямат пряко отношение към пребиваващите в Гърция туристи.

Препоръчва се на българските граждани, които посещават Гърция или постоянно пребивават в страната, да не разчитат на обществения транспорт, както и да избягват придвижване в центъра на Атина и по-големите градове, тъй като се очакват масови протести и възможни безредици. Не е изключено стачните действия да продължат и на следващия ден.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Атина на телефони: +30 693 70 96 220; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107.