1 219 евро е средната работна заплата в Гърция

316
0
Share:

Средната работна заплата за хората, работещи на пълен работен ден в Гърция, е 1 219,69 евро, съобщава един от най-големите пенсионно-осигурителни фондове в страната IKA.

Данните сочат, че среднодневната надница в южната ни съседка е 52,52 евро, предава „Катимерини“, цитирана от Инвестор. Работещите на половин работен ден в Гърция пък получават средно по 400 евро на месец, или 23,58 евро на ден.

От данните на фонда е видно, че гърците работят средно 21,38 дни месечно. В сектора на строителството работните дни обаче са едва 12,22. Строителството е един от най-тежко засегнатите от кризата в страната.

Средната заплата в сектора е 41,19 евро на ден. Това означава, че строителите получават под 500 евро на месец. Данните сочат още, че заплатите на жените са по-ниски от тези на мъжете.

Работещите жени на пълно работно време получават 84,5% от работната заплата на техните колеги от мъжки пол.

По отношение на почасовата работа обаче разликата не е толкова значима – заплатите на жените са 95,1% от размера на заплатите на мъжете. Минималната работна заплата в Гърция е 683 евро на месец.

Share:

Днес ще е слънчево с температури до 31°

Днес ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, главно в Северна България и планинските райони. Там на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София около 26°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, главно по северното крайбрежие. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат 26-28°. Температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планините ще преобладава слънчево време.

На отделни места в масивите от Западна България ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра – около 22°, на 2000 метра – около 15°.