Connect with us

ЛЮБОПИТНО

Учени откриха нова планета

Планетата „чудовище“ е открита от мрежата от 12 телескопа NGTS (Next-Generation Transit Survey), инсталирани в пустинята Атакама в Чили.

Публикувано

на

Астрономи откриха планета с изненадващо огромни размери, която орбитира около звезда джудже, излъчваща слаба светлина, предаде Франс прес.

Новооткритият газов гигант бе наречен планета „чудовище“, тъй като размерите му доближават тези на Юпитер – най-голямата планета в Слънчевата система, докато размерите на звездата, са два пъти по-малки от слънчевите.

Планетата „чудовище“ е открита от мрежата от 12 телескопа NGTS (Next-Generation Transit Survey), инсталирани в пустинята Атакама в Чили. Въпросната мрежа, дала името си на звездата и кръжащата около нея планета, съответно NGTS 1 и NGTS 1b.

„Откритието противоречи на широко разпространената теория за формиране на планети. Тя гласи, че около малки звезди е възможно да се формират скалисти планети, но е невъзможно да се натрупа достатъчно материя, за да се формират планети с размерите на Юпитер“, се казва в комюнике на Британското кралско астрономическо дружество, публикувано в Лондон.

Планетата орбитира много близо до своята звезда, на разстояние, което е едва 3 процента от това между Земята и Слънцето, и извършва една пълна обиколка около звездата си за два дни и половина.

„Откриването на NGTS 1b много ни изненада. Толкова масивни планети не би трябвало да съществуват около малки звезди. Радиусът на планетата е около 25 процента от този на звездата. Планетата е много голяма в сравнение със звездата, около която кръжи. За сравнение радиусът на Юпитер е около 10 процента от слънчевия“, заяви съавторът на изследването Даниъл Бейлис от университета в Уорик, Англия.

Продължи да четеш
Реклама
Натисни за коментар

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get TuneIn

Telegram: Contact @tvoetoradio

Последни коментари

TOTAL REQUEST

Вече можете да изпращате вашите поздрави и музикални желания на имейл: request@tvoetoradio.net, Viber и WhatsApp: +359 87 697 4335

Добави снимка, аудио запис с поздрав или видео селфи.
Ние ще обработим вашия поздрав и ще го излъчим след 20:00 часа както и с повторение на следващия ден.

Нека се поздравяваме заедно!

ТЕМИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ ТАЗИ СЕДМИЦА