Най-добрите държави за живеене

Share:

Исландия и Норвегия са държавите, в които има най -добри условия за живот на жените. На дъното са Сирия и Афганистан. Това сочи ново подреждане, което ще бъде обявено днес.

Измерването и подобряването на женския живот е ключът към мира и сигурността на народите като цяло, заявиха авторите на новия индекс от Института за изследване на мира в Осло и Института Джорджтаун за жени, мир и сигурност (GIWPS).

Класацията обхваща 153 държави, в които живее 98% от световното население. Той обхваща широк комплекс от показатели, от насилието над жени, до употребата на телефони и интернет.

Както често се случва при класирането на напредъка на жените, Близкият изток и Северна Африка са на дъното на подреждането, а скандинавските страни доминират в предната част на индекса.

Според класирането първите места заемат Исландия, Норвегия, Швейцария, Словения, Испания, Финландия, Канада, Холандия, Швеция, Белгия, Сингапур, Дания, Германия и Великобритания. САЩ се класират на 22-ро място.

На края на класацията са Сирия, Афганистан, Йемен, Пакистан, Централно-африканската република, Демократична република Конго, Ирак, Мали, Судан, Нигер, Ливан, Камерун и Чад.

Share:

Днес ще е слънчево с температури до 31°

Днес ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, главно в Северна България и планинските райони. Там на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София около 26°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, главно по северното крайбрежие. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат 26-28°. Температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планините ще преобладава слънчево време.

На отделни места в масивите от Западна България ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра – около 22°, на 2000 метра – около 15°.