НОВИНИ

Китай ще налага мита върху американски стоки

Автор TVOETO RADIO

Китай обяви, че планира да наложи мита върху американски стоки. Това е отговорът на Пекин, след като вчера американският президент Доналд Тръмп обяви, че активира търговски санкции срещу Китай.

Двете най-големи икономики в света са на ръба на търговска война. Китай е „силно разочарован“ от решението на американския президент Доналд Тръмп да предприеме търговски санкции срещу Пекин, но няма да се отдръпне от евентуална търговска война със САЩ, заяви китайското посолство във Вашингтон. В отговор Пекин може да наложи мита върху американски внос на стойност до 3 милиарда долара.

Китай обмисля 15-процентово мито върху американски стоки, включително сушени плодове, вино и стоманени тръби, и 25-процентово мито върху продукти от свинско месо и рециклиран алуминий. Съставен е списък със 128 американски стоки, които може да бъдат засегнати, ако двете страни не успеят да се споразумеят по търговските въпроси.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че активира търговски санкции срещу Китай, които могат да достигнат 60 млрд. долара заради нарушаване на права върху американска интелектуална собственост и технологии.

С подписването на меморандума започва период на консултации за определяне на списък с китайски продукти, които могат да бъдат засегнати от митата. До 15 дни трябва да бъде публикуван списък на предлаганите тарифи, като засега са определени 1300 стоки, които може да бъдат обложени допълнително.

За автора

TVOETO RADIO

rosen@tvoetoradio.net

Leave a Comment