Какво не знаете за есента

Share:

По случай днешното есенно равноденствие и настъпването на астрономическата есен британският в. “Дейли експрес” предлага няколко интересни факта за сезона:

>Всъщност и двете твърдения – за есенното равноденствие и астрономическата есен, могат да бъдат оспорени.

>Според метеоролозите есенният сезон започва в началото на септември. Според астрономите началото на есента съвпада с есенното равноденствие.

>Освен това, ако за начало на деня се приема появата на Слънцето над хоризонта, то днес денят и нощта не са с еднаква продължителност. Денонощието с равни количества слънчева светлина и мрак е било преди около десетина дни.

>При равноденствие оста на въртене на Земята сочи директно към Слънцето.

>В историята на наградите “Оскар” филм с думата “есен” в заглавието никога не е печелил най-престижното киноотличие. Пролетта, лятото и зимата са “удостоявани” с приза по веднъж.

>Нивата на човешкия хормон тестостерон са най-високи през есента – наследство от древните инстинкти за размножаване.

>Изследване е установило, че най-голяма вероятност да доживеят до 100-годишна възраст има за бебетата, родени през есента.

>Според друго проучване жените губят най-много коса през есенния сезон.
До около 1500 г. есента е била наричана жътва.

>Най-близкото пълнолуние до есенното равноденствие е известно като “жътвена Луна”.

>”Никой не може да усети вкуса на есенните плодове, докато още се възхищава на пролетните цветя”, е казал английският поет, есеист и критик Самюел Джонсън.

Share:

Днес ще е слънчево с температури до 31°

Днес ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, главно в Северна България и планинските райони. Там на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София около 26°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, главно по северното крайбрежие. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат 26-28°. Температурата на морската вода е 24-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над планините ще преобладава слънчево време.

На отделни места в масивите от Западна България ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра – около 22°, на 2000 метра – около 15°.