БНБ ни учи как да разрешаваме потребителски спорове

Българската народна банка публикува на интернет страницата си актуализиран материал „Информация за финансови продукти и услуги“. Наръчникът съдържа полезна информация за основните характеристики на предлаганите сметки, депозити, карти и кредитни продукти, която е насочена към физическите лица – потребители на различни финансови продукти и услуги. Публикацията съдържа и специален раздел със съвети за разрешаването на потребителски спорове. В него се насочва вниманието на потребителите при възникване на спор, първо, да се обърнат за съдействие към обслужващата банка/финансова или платежна институция/дружество за електронни пари. Публикувана е информация за връзка със структурните единици в съответните институции, отговорни за разглеждането на възражения на

19.09.2017

Израел забранява телевизия „Ал Джазира“

Израел смята да затвори офиса на катарския телевизионен канал „Ал Джазира“ в Ерусалим. Това съобщи израелският министър на комуникациите Аюб Кара в страната.

По думите му медията „подкрепя тероризма“. Кара обясни, че кабелните оператори са приели предложението арабскоезичният и англоезичният канал на „Ал Джазира“ да не бъдат излъчвани.

Министърът уточни още, че за да бъде затворен офисът, трябва да се приемат допълнителни законодателни мерки.

Прескартите на репортерите и журналистите, които работят за катарската телевизия в Израел, ще бъдат анулирани, а с кабелните оператори стартират преговори за прекратяване на излъчването на „Ал Джазира“.

Израел не е първата държава, която предприема подобна стъпка Наскоро Йордания и Саудитска Арабия закриха местните офиси на „Ал Джазира“. Мрежата е забранена в няколко страни – Египет, Ирак, Бахрейн, ОАЕ, Саудитска Арабия и Сирия.

Решението на Израел бе осъдено от Катарската новинарска мрежа и ще се оспори в съда, предадоха световните медии., цитирайки високопоставен представител на „Ал Джазира“.

АВТОР

Reply