Connect with us

ЛЮБОПИТНО

Близо 2000 души посетиха през първата седмица изложбата „МАРС отблизо“

Публикувано

на

Близо 2000 души дойдоха да научат повече за Червената планета само през първата седмица на интерактивната изложба „МАРС отблизо“ – част от глобален проект на National Geographic. Поводът е премиерата на телевизионната продукция „МАРС”, която се излъчва по канала всяка неделя.

Определено от критиците като „невероятно“, „интригуващо“, „сериозно развлечение“, световното телевизионно събитие „МАРС“ на National Geographic, чиято премиера бе излъчена на 13 ноември, достигна до над 15,5 милиона зрители по света.

Освен телевизионната продукция, част от проекта са ексклузивни теми за Марс в списанията National Geographic и National Geographic KIDS, както и творчески работилници за деца в детски научен център „Музейко“, които продължават до 18 декември.

Сред уникалните експонати на изложбата „МАРС отблизо“ са българската разработка на космическата апаратура „Люлин-МО“ за измерване на параметрите на йонизиращата космическа радиация по пътя до Марс и мостри на български лиофилизирани (космически) храни, предоставени от Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (БАН).

С помощта на очила за виртуална реалност и специално разработено от National Geographic VR съдържание, посетителите на „МАРС отблизо“ могат да изживеят виртуално кацане на Червената планета. За спомен от „разходката до Марс“, до момента над 500 гости на изложбата си тръгнаха със своя фотография в астронавтски костюм на марсиански пейзаж.

В първите дни на изложбата „МАРС отблизо“, за първи път у нас бе представен анти-гравитационен тренажор, разработка на НАСА. Благодарение на него и комплект за виртуална реалност, близо 400 желаещи успяха да изпитат усещане, максимално близко до това, което биха усетили ако се движат по повърхността на Марс. Тренажорът създава налягане, което кара човек да усеща теглото си да намалява и така пресъздава чувството за намалена гравитация.

Същевременно телевизионната поредица „МАРС“ вече впечатлява милиони зрители по цял свят. Изпълнителните продуценти на „МАРС“ – холивудските величия Рон Хауърд („Аполо 13“, „Красив ум“, „Шифърът на Леонардо“) и Брайън Грейзър („Пробив“, „Красив ум“, „24“) лично избират мексиканския визионер Еверардо Гут („Days of Grace”) да режисира филмовите сцени, заснети в Будапеща и Мароко. Действието в „МАРС“ се развива както в бъдещето, така и в наши дни.
Телевизионното събитие съчетава в себе си елементи на игрално футуристично кино и документалистика, събрала интервюта с най-големите умове на съвременната наука. Шестте епизода разкриват на зрителите как напредва развитието на космическите технологии, които могат да позволят реализирането на първото заселване на Марс.

Продължи да четеш
Реклама
Натисни за коментар

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Get TuneIn

Telegram: Contact @tvoetoradio

Последни коментари

TOTAL REQUEST

Вече можете да изпращате вашите поздрави и музикални желания на имейл: request@tvoetoradio.net, Viber и WhatsApp: +359 87 697 4335

Добави снимка, аудио запис с поздрав или видео селфи.
Ние ще обработим вашия поздрав и ще го излъчим след 20:00 часа както и с повторение на следващия ден.

Нека се поздравяваме заедно!

ТЕМИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ ТАЗИ СЕДМИЦА