Бизнесът пак иска промени, много сме почивали

Работодатели искат нови правила за определяне на почивните дни заради празниците. Забраната за сливане на почивни дни се случи по искане на бизнеса. Оказва се обаче, че част от работодателите не одобряват и новата система за почивки, съобщава NOVA.

Причината е, че от тази година ако празникът се пада в събота или неделя, понеделникът веднага след тях е почивен, без да го отработваме. Така сметките на бизнеса показват, че за тази година – без да сливаме почивки – ще работим 248 дни. За сравнение миналата година по старите правила сме работили с три дни повече.

В туризма, в строителството, ако се налага да изпълнявате поръчки, вие ще трябва да плащате по-високо трудово възнаграждение в почивен и неработен ден, обясни Димитър Бранков от Българска стопанска камара.

Работим все по-малко, пресмятат работодателите. В началото на 90-те, работните дни са били около 260 за година. След 1997-ма падат на 252. А сега вече са 248. И искат промяна в правилата – почивка за празника, но само в деня на празника.

Ако се падне в петък, да се почива в петък. Ако се падне в неделя – да се почива в неделя. Това е положението и практиката във всички зрели икономики, казва още Димитър Бранков от Българска стопанска камара.

Справка в календара показва, че през тази година работещите имат само 2 такива бонус понеделника – 2 януари, заради почивния 1 януари, и 8 май, защото 6-ти се пада в събота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *